تعدادی از حواس پرتی رنج می برند بسیاری دیگر از خیال پردازی. ممکن است این سوال شما هم باشد که:
من بسیار خیال پردازم. هنگام مطالعه، ذهنم در اولین دقایق مطالعه پر می کشد و خیال پردازی ام آنقدر زیباست که ساعت ها طول می کشد به درس برگردم. چه کار کنم که کمتر خیال پردازی کنم؟
و اما درمان خیال پردازی هنگام مطالعه به چه شکل است و چگونه است در ادامه در مورد آن بیشتر می خوانیم
در این مقاله نیز به طور مختصر به ذکر تعدادی از راه حل ها می پردازیم که بعضی از آن ها برای درمان حواس پرتی هم به کار می روند.
- مکان مطالعه را یک مکان ثابت در منزل درنظر بگیرید و آن را تغییر ندهید. هر دانش آموز به یک مکان با تقریباً یک متر مربع مساحت نیاز دارد. برخی میز مطالعه دارند و برخی روی زمین درس می خوانند (البته هرگز مکان مطالعه را روی تخت خواب قرار ندهید).
- یادتان باشد که به هیچ وقت هنگام خواب سراغ رویاهایتان نروید زیرا با این کار آن ها را مدیر و مالک ذهن خود می کنید.
- صحبت طولانی با افراد خانواده، مکالمات تلفنی، غذا خوردن، تماشای تلویزیون یا گوش دادن به موسیقی و … در این مکان اشتباه است.
- هرگاه هنگام مطالعه متوجه شدید در افکار خود غوطه ور شده اید، یک کار ساده انجام دهید: از جای خود برخیزید و به مکان دیگری بروید (حتی شده دو متر دور تر از مکان مطالعه) و در آن جا افکار خود را تعقیب کنید.
- از مکان مطالعه فقط برای مطالعه استفاده کنید. خوردن کمی آجیل (به جز تخمه) یا میوه، در هنگام مطالعه در این مکان اشکالی ندارد، ولی انجام هرکار دیگری در این مکان، که بیش از سه دقیقه متوالی زمان بر باشد، غلط است.
اگر این کار را حدود دو ماه انجام دهید، نسبت به مطالعه در آن مکان، شرطی می شوید و خواهید دید که وقتی در مکان مطالعه ی خود قرار می گیرید، چاره ای جز مطالعه ندارید و حتی دیگر خیال پردازی را نیز در این مکان انجام نمی دهید.
- خواندن همراه با زمزمه کردن مطلب درسی یا نوشتن مطلب روی کاغذ هم می تواند از رفتن شما به سوی خیال پردازی جلوگیری کند.
- درس خواندن همراه با دوستی که درس خوان و در مطالعه جدی باشد نیز مؤثر است؛ اما شرطی شدن نسبت به مکان مطالعه یکی از مؤثرترین راهکارهاست.
- درس دادن به فرد دیگر نیز می تواند از خیال پردازی جلوگیری کند. یعنی همزمان با خواندن مطالب را برای فردی مثلا مادر خود تکرار کنید انگار به او درس می دهید.