آمادگی برای شروع مرحله دوم
آمادگی روحی، شرط اول شروع و موفقیت در دوره جمعبندی است. خودتان را با آنچه بر شما گذشته، جدا کنید. دایم فکر نکنید چند روز به کنکور باقی مانده، خود را در انتهای کار نبینید. فکر کنید امروز اولین روز از روزهای باقی مانده است و برای فعال بودن همیشه در آغاز باشید. مرحله دوم جمعبندی از اول اردیبهشت آغاز و تا پایان ماه ادامه خواهد داشت. در این مدت 3 فعالیت زیر را دنبال خواهید کرد:
1. در نیمه اول اردیبهشت ماه مرورهای خود را کامل کنید.
2. در همین نیمه اشکالهای عمده و بزرگ خود در دروس را برطرف کنید.
3. در نیمه دوم، همزمان با برگزاری امتحانات، دروس نیمسال دوم سال چهارم را جمعبندی و مرور کنید.
تکنیک اشکالیابی
با استفاده از این تکنیک، درست هدف را نشانهگیری خواهید کرد و با شناسایی و برطرف کردن اشکالهای بزرگ و عمده نمرههای شما در هر درس افزایش چشمگیر مییابد. هدف از این مرحله حمله به مشکلات بزرگ است. برای استفاده از این تکنیک، فعالیتهای زیر را به ترتیب دنبال کنید:
1. همه آزمونهای آزمایشی که تا به حال انجام دادهاید، بررسی کنید. فراوانی و تعداد اشکالهای خود را درس به درس پیدا کنید. به عنوان مثال متوجه میشوید که در 10 آزمونی که دادهاید 100 اشکال درسی داشتهاید حالا ببینید از این 100 اشکال چند تای آن مربوط به درس ریاضی یا فیزیک یا درس ... است سپس آن را به صورت نمودار میلهای نشان دهید.
2. در گام دوم اشکالهای خود را در هر درس آنالیز کرده و مشخص کنید این 38 اشکال ریاضی مربوط به چه مباحثی هستند. همین بررسی را برای سایر دروس انجام دهید و فراوانی اشکالهای مباحث هر درس را به صورت نمودارهای میلهای رسم کنید.
3. با پیدا کردن اشکالهای بزرگ میفهمید که باید حمله خود را اولا روی چه درسهایی متمرکز کنید و ثانیا از چه مباحثی شروع کنید. شاید برای این کار چند ساعت صرف کنید اما در عوض هشیارانه و موثرتر درس خواندهاید و خیلی بهتر از حالتی است که سرتان را به زیر بیندازید و در درس خواندنتان کور و بیجهت ادامه دهید و در کارتان دست و پا بزنید. اگر اشکالهای عمدهتر شما برطرف شوند، (البته به شرط آن که به قیمت لطمهزدن به سایر دروس نباشد) نمره شما به یکباره در آزمونها افزایش مییابد.
فراموش نکنید صرف این چند ساعت مانند یکی دو قدم عقب رفتن برای پرش بیشتر است. این عین پیشرفت است. هنگامی اشکالگیری شما به خوبی انجام میشود که علت و نوع اشکالهای را بررسی کرده باشید. در غیر این صورت تلاش شما برای بالا رفتن نمره به خوبی نتیجه دلخواه نمیرسد.
جمعبندی دروس نیمسال دوم
در نیمه دوم اردیبهشت ماه، امتحانات نوبت دوم برگزار میشود. پیشنهاد میکنیم در این فاصله زمانی دروس نیمسال دوم را جمعبندی کنید.
برنامهریزی: برای این کار میتوانید فصول مربوط به دروس گسسته، شیمی، هندسه تحلیلی، زیستشناسی و ادبیات را دو قسمت کنید، 50 درصد آنها را برای مطالعه هفته قبل از شروع امتحانات و نیمی دیگر را برای فواصل زمانی بین امتحانات در نظر بگیرید.
جمعبندی مباحث دروس سنگین مانند حساب دیفرانسیل، کار یک یا دو هفته نیست. جمعبندی آنها را باید دو هفته قبل از شروع امتحانات آغاز کنید. به طوری که دو هفته را به مبحث کاربرد مشتق و یک هفته را به موضوع انتگرال اختصاص دهید. مطالعه اکثر دروس را میتوانید در همان فواصل زمانی بین امتحانات برنامهریزی انجام دهید. در رشته انسانی مطالعه درسهای ریاضی و ادبیات تخصصی را یک یا دو هفته زودتر از شروع امتحانات برنامهریزی کنید. تا دچار کمبود وقت یا مطالعه سطحی و روخوانی نشوید.
روش مطالعه: پیشنهاد میکنیم اگر دروس نیمسال دوم را بهتازگی خواندهاید و به آن مسلط هستید از بازخوانی مجدد و کامل درسها اجتناب کنید. یادداشتهای مربوط به هر درس را مرور کرده، تستهایش را بزنید و به این ترتیب امتحانات نیمسال دوم را به خدمت کنکور درآورید.
دانشآموزانی که موفق نشدهاند دروس نیمسال دوم را به خوبی تمام کنند، بهتر است بخشهای «زخمی» را عمیق بخوانند و تست بزنند ولی در سایر قسمتها که مسلطتر هستند تنها به مرور نکات و یادداشتهای مربوط به آن اکتفا نمایند.