با توجه به فرا رسیدن ایام امتحانات لازم دیدم یک بار دیگر در مورد تمرکز حواس و راه های ایجاد آن مطلبی بنویسم و امیدوارم در این ایام که ایام جمع بندی می باشد به درستی مطالعه خود را طبق برنامه ریزی پیش ببرید.
رفع آشفتگی های درونی
نگرانی ها، ترس ها، اندوه، حسادت به طور کلی و احساس های هیجان آمیز مانع تمرکز حواس می شوند به همین جهت وقتی فرد هیجان زده یا اندوهگین است نمی تواند روی موضوع مورد نظر تمرکز داشته باشد. بنابراین هنگامی که فرد دچار نگرانی ها و افکار مزاحم می شود می تواند آن ها را موقع مطالعه روی کاغذ سفیدی بنویسید و به خود بگوید که بعد از مطالعه به آنها فکر خواهم کرد.
رفع آشفتگی های بیرونی
تشنگی، گرسنگی، گرما و سرما خستگی و ... موجب پریشانی خاطر و بر هم خوردن تمرکز حواس می شود. برای رفع آن باید مکان مطالعه را از محرک های خارجی دور ساخت، مثلا مکانی را انتخاب نمایید که صدا های بلند و مزاحم و رفت و آمد... در حد اقل ممکن باشد. البته توجه کنید این مسئاله به خصوصیات خود فرد هم بستگی دارد یعنی بعضی از افراد در محیط های شلوغ هم می توانند مطالعه کنند اما بعضی از افراد با کوچکترین صدایی تمرکز را از دست می دهند زیرا گروه اول عوامل مزاحم را حتی المقدور نادیده می گیرند و در دنیای درون خود سیر می کنند.
علاقه مندی به موضوع
هر چه علاقه نسبت به موضوعی بیشتر باشد، تمرکز بر روی آن بیشتر می شود، شاید بارها این مسئاله را در اطرافیانتان دیده باشید که وقتی سرگرم خواندن یک کتاب قصه، رمان و تماشای یک فیلم یا برنامه مورد علاقه هستند هر چقدر آنان را صدا بزنید باز هم متوجه نمی شوند. ولی متاسفانه کتاب های درسی غالبا غاقد این جذابیت هستند البته توجه داشته باشید هر چه اطلاعات فرد نسبت به موضوعی بیشتر باشد علاقه مندی او هم بیشتر می شود پس با کسب اطلاعات بیشتر در مورد موضوع مورد مطالعه می توانید علاقه خود را بیشتر کنید، همچنین اهمیت و کاربرد موضوع مورد مطالعه و نیازهایی که در آینده با آموختن آن موضوع می توان رفع نمود موجب افزایش علاقه می شود.
داشتن نگرش مثبت و دور ریختن افکار منفی
فکر این که این دروس خسته کننده هستند و یا مشکلند، یادگیری و توجه را کم می کند.
ایجاد علاقه
گاهی اوقات هنگام مطالعه، نیرویی ذهن را از موضوع مورد مطالعه منحرف می کند و به طرف کارها و افکار دیگری می کشاند و از تمرکز جلوگیری می کند بنابراین برای حل این مشکل باید از نیروی تخیل در جهت مطالعه کمک گرفت و سعی کرد تا علاقه را افزایش داد، نتایج احتمالی مثبت از فراگیری آن درس را افزود و به موضوع اهمیت بیشتری داد.
آمیختن موضوعات درسی با بازی
مخلوط کردن موضوعات درسی با بازی و تفریح و تعریف خاطرات می تواند تاثیر بهتری داشته باشد بخصوص معلمان سر کلاس درس با استفاده از ابتکاراتی که می توانند به وجود آورند و علم و تجربه ای که دارند می توانند حتی در دروسی مثل ریاضی که خیلی جذاب نیست، جذابیت و علاقه ایجاد کنند.
انجام تمرین هایی برای ایجاد تمرکز
والدین هم باید بازی را در یادگیری دخالت دهند مثلا اگر فرزند تمرکز کمی دارد و زود حواسش پرت می شود با انجام بازیهایی، تمرکزش را بیشتر کنید. از او بخواهید مدتی هر دو رو به روی هم نشسته و به چشمان هم خیره شوید و هر کس زودتر خسته شد و تمرکزش را از دست داد بازنده است و شخص برنده باید جایزه بگیرد. تحسین و تشویق و دادن جایزه به هر پیشرفت کوچکی را فراموش نکنید با دادن جایزه به هر پیشرفت کوچکی را فراموش نکنید با دادن جایزه انگیزه نوجوان بیشتر می شود.