شیمی دومین درس پراهمیت کنکور رشته تجربی و سومین برای داوطلبان رشته ریاضی است . البته درصورتی که شما علاقمند به قبولی در یکی از رشته های مهندسی شیمی , مواد , نفت , معدن , متالوژی و ..باشید این در اهمیت و اولویت بیشتری پیدا می کند . مباحث متنوع , تجربی بودن و مرتبط بودن آن با آزمایش و مشاهده این درس را جذاب , شیرین , قابل فهم و درک می سازد. آموختن شیوه مطالعه موثر این درس سبب یادگیری سریع تر , بهتر پاسخگویی بهتر به سوالات و در نتیجه بهبود رتبه داوطلبان خواهد شد.
مباحث شیمی در درس شیمی سه مبحث عمده مطرح می باشد . مطالبی که بیشتر جنبه حفظی دارند : مانند نظریه ها و قانون های علمی, ویژگی های خاص عناصر و مواد و… مطالعه و مرور مستمر این مطالب شرط اصلی به خاطر سپردن این مطالب است سعی کنید شیوه های تقویت حافظه و به خاطر سپری مطالب را در حفظ این مباحث به کار گیرید , گروهی این مطالب را بیاموزید و برای هم توضیح دهید , بین مباحث ارتباط خلاقانه ایجاد کنید موضوع مورد مطالعه را مجسم کنید , موارد مورد مطالعه را ساده سازی کنید و به زبان قابل فهم برای خود و دوستانتان شرح دهید , مباحث را به هم مرتبط کنید . سپس هر مطلب را جداگانه روی فلش کارت هایی بنویسید و دوره ای مرور کنید یا از جعبه لایتنر استفاده کنید . هرچقدر مرور و تکرار شما بیشتر باشد به همان اندازه در به خاطر سپردن این مباحث موفق تر عمل کرده اید . بیشتر مباحث شیمی ۲ , اواخر شیمی ۳و موادری از شیمی پیش دانشگاهی جز این مباحث می باشند .
مباحث تحلیلی مثل موازنه واکنش ها , نحوه پر شدن اوربیتال ها , واکنش های ترکیبب , جانشینی , جابجایی , سوختن و... این مباحث را دسته بندی کنید و جداگانه مورد مطالعه قراردهید . سعی کنید ابتدا به صورت عمقی و دقیق این مباحث را بیاموزید سپس به تمرین و تکرار بپردازید . مثلا اگر واکنش عنصر خاصی را میخوانید سعی کنید واکنش سایر عناصر هم گروه آن و گروهای دیگر را نیز مورد بررسی قرار دهید و برای هر کدام ماده یا مواد محصول , سرعت واکنش , گرمادهی یا گرماگیری و … را به دست آورید تا هم بر تمرین و تکرار خود و هم بر فراگیری موارد بیشتر مبحث مورد نظر خود بیفزایید. مطالب شیمی ۳ و مواردی از شیمی پیش دانشگاهی جز این دسته می باشند .
مسائل : که هم جنبه تحلیلی دارند هم محاسباتی و ۳۰ درصد سوالات شیمی را شامل میشوند . ترمودینامیک , تعادل , وزن اتمی و مول , گرماشیمی , غلظت , قوانین گازها , ترمودینامیک و .. جز این مبحث می باشند .یادگیری عمیق و تمرین و تکرار و حل مسایل بسیار در تسلط شما بر این مبحث نقش اساسی دارد . سعی کنید مثال های حل شده را یادداشت کنید , آنها را تحلیل کنید و گام به گام جلو بروید , هر مرحله را برای خود تشریح کنید . مواردی بیشتر مساله از آن مبحث حل کنید و نکته هر کدام را یادداشت کنید و سپس به تست زنی بپردازید . تست های محاسباتی دقت بالایی را میطلبند بخصوص در مواردی چون استوکیومتری , تعادل , آنتالپی , سنتیک شیمیایی و … بنابراین دقت خود را در حل این قبیل مسایل افزایش دهید .
حاشیه های پر اهمیت و کم اهمیت شیمی فکر کنید ها و بیشتر بدانید ها جز منابع طرح سوال نمی باشند اما بهرحال نباید نادیده گرفته شوند . بعضی از آنها مکمل درس هستند مثل بیشتر بدانید درس اسید و باز که مطالعه آنها به فهم بهتر مطلب کمک می کنند اما بعضی حاشیه ای هستند و خیلی مورد توجه قرار نمی گیرند مانند عملکرد اسید معده…
شکل ها و نمودارها و مطالب حاشیه نویس شده کتاب بسیار مهم هستند و هر ساله از آنها سوال مطرح می شود . سعی کنید به دقت آنها را مطالعه کنید و فرا بگیرید. ممکن است از مفهوم مورد نظر یک شکل , سوال مطرح شود یا یکی از اجزای شکل حذف شود و مورد سوال قرار گیرد . تمام مباحث را به دقت فراگیرید و برای هرکدام خلاصه ای تهیه کنید و به صورت متناوب مرور کنید. حداقل ۵ ساعت به مطالعه شیمی بپر دازید , فراموش نکنید فصل ۴ شیمی سال دوم , فصل ۱ سال سوم و فصل ۳و ۴ پیش دانشگاهی شامل مطالبی مفهومی مشکل تری است بنابراین وقت بیشتری به این فصول اختصاص دهید