یکی از دانشآموزانی که آنلاین با من در ارتباط است میگوید: دینی یکی از درسهایی بود که من در اوایل سال و حتی تا نزدیکیهای عید در آن ضعف داشتم ولی در کنکور یکی از بالاترین درصدهایم (۹۴%) بود. پس اگر ضعف دارید هنوز هم دیر نشده، فقط هر چه سریعتر باید اقدام کنید. شیوهی مطالعهی من در دینی از حدود ترم اول، کمی عوض شد و به این گونه که به شما خواهم گفت، تبدیل شد . امیدوارم به درد شما همه بخورد.
* تذکر: بار اولی که شروع به خواندن یک درس از دینی میکنید، خیلی مهم است. شاید از شما در اوایل، وقت زیادی بگیرد؛ اما موجب میشود اصولی خوانده باشید و وقتتان تلف نشده باشد. در مرحلهی ۱ و ۲ حداقل یک یا ۲ ساعت باید وقت بگذارید و از ابتدای درس شروع به خواندن به این نحو بکنید:
مرحلهی اول: در این مرحله، ابتدا یک دور از روی متن درس و آیهها با دقت بخوانید هدفتان این باشد که با کلیات درس آشنا شوید. زیر نکتههای مهم خط بکشید و نکتههای مهمتر را Highlight (هایلایت)کنید. سعی کنید فقط از روی کتاب درسی بخوانید تا ذهنتان به کتاب درسی و مکان آیهها عادت کند. میتوانید در مورد پیام آیات و یا نکتههای ریز از کتاب کمکدرسی استفاده کنید ولی سعی کنید حتما در کتابتان وارد کنید.
مرحلهی دوم: پس از طی مرحلهی اول، با کلیات درس آشنایی دارید و نکتههای مهم را علامت زدهاید. در مرحلهی دوم باید با دقت بسیار زیاد، کل مطالب درس را بهصورت لایهای و پاراگرافپاراگراف بخوانید؛ یعنی وقتی قسمت اول درس را خواندید در ذهنتتان مطالب آن را مرور کنید و سپس سراغ قسمت دوم درس بروید و پس از آن یک بار قسمت اول و دوم را با هم بخوانید و در ذهنتان مرور کنید. به تقسیمبندیهای مختلف، تیترها و ارتباط بین آیات و تیترها و جملات و پیام آنها توجه ویژهای داشته باشید.
سوالات دینی سالهای اخیر به سمت مفهومیتر شدن و آیهها و روایتها و ارتباط بین جملهها و آیهها پیش رفته است و همین امر موجب کمی سختتر شدن شده؛ پس حتما در این مرحله طوری بخوانید که مکان آیهها به همراه تیترشان و پاراگراف بالا و پایینشان کاملا در ذهن شما بماند. مسلما از شما انتظار ندارم همان بار اول حفظ کنید؛ فقط انتظار دارم این طور که گفتم بخوانید.
مرحلهی سوم: پس از این که یک بار دیگر با دقت جزئیات را خواندید، این بار برگردید به ابتدای درس و آیهها را با دقت بخوانید و حتما ترجمهی آن را بلد باشید. طوری بخوانید که اگر آیه را دادند بتوانید موضوع آن و تیترهای مرتبط با آن آیه در متن درس را در ذهنتان بگویید. میتوانید در این مرحله از کتابهای کمکآموزشی معتبر که پیام آیهها یا ارتباط آیهها با متن را نوشتهاید نیز استفاده کنید.
حدود چند روز بعد، یک بار دیگر به همان درس بازگردید و این بار سریعتر آن را بخوانید. به نکتههایی که در مرحلهی اول مشخص کردهاید و آیهها و تیترها توجه بیشتری داشته باشید. حدود یک هفته بعد بار دیگر همین کار (مرور سریعتر نکتهها و آیهها را مثلا برای چند درس انجام دهید تا کاملا برایتان تثبیت شود.
* چند تذکر روش مطالعه دین و زندگی کنکور :
۱) هرگز و هرگز درس دینی را به بعد از عید موکول نکنید. بعد از عید زمان مرور و تثبیت است. مثلا قبل از عید حدودا هفتهای ۳، ۴ ساعت دینی بخوانید(حدود ۱ یا ۲ درس) و بعد از عید تقریبا هفتهای ۷ الی ۸ ساعت.
۲) اگر بار اول به درستی بخوانید و وقت زیاد با تمرکز بالا بگذارید، دفعههای بعد خیلی سریعتر مرور خواهید کرد و بهراحتی میتوانید در دینی درصد بالایی کسب کنید. مطمئن باشید کار سختی نیست چون اگر سخت بود دانشآموزی که در موردش صحبت کردم نمیتوانست ۹۴% بزند!
۳) میتوانید وقتی تمام درسهای دینی را خواندید، در کنار مرورهای سریع کتاب، از یک کتاب موضوعی آیهها و روایتها، برای بعد از عید استفاده کنید؛ مثلا در هفتههای پایانی تقریبا یک روز در میان، نیم ساعت مقداری از آیهها و روایتهای کتاب موضوعی آیات را بخوانید.